Tartalom:

Fényigény
Öntözés
Talaj és trágyázás
Átültetés
Teleltetés

Fényigény: A kaktuszoknak a lehető legtöbb fényre van szükségük. A mi földrajzi körülményeink ebben nem igen kedvezőek. Ehhez hozzájönnek a borús és esős nyári napok.Ez a fő oka annak,hogy bizonyos kaktuszok nálunk nem virágoznak és nem olyan díszes tövisűek, mint hazájukban.

Nyáron a legtöbb kaktuszt a szabadba helyezhetjük, ott megkapják a szükséges fényt és a friss levegőt. Ha a lakásban akarjuk őket tartani, a kaktuszok mindig a déli fekvésű ablakot részesítik előnyben.

Öntözés: A kaktuszok a fő növekedési időszakban bőséges nedvességet igényelnek. A következő öntözésre azonban csak akkor kerüljön sor, ha a földje már teljesen kiszáradt-ekkor viszont nyugodtan bőséges mennyiségű vizet kapjanak. Soha nem állhat pangó víz az alátét táljukban. Nem szeretik a kemény (meszes) vizet. A téli nyugalmi időszak után óvatosan kezdjük meg az öntözést, mivel a kaktuszokat lassan kell újra a nyári környezethez szoktatni.

Talaj és trágyázás: A kaktuszok elsősorban jó vízáteresztő talajt igényelnek. Normál virágföldhöz kb. 15% tiszta homokot és kb. 15% tőzeget keverve -ez utóbbi savanyú kémhatásúvá teszi a földet- megfelelő kaktuszföldet készíthetünk.

Frissen átültetett kaktuszok nem kaphatnak trágyát, vagy tápoldatot. A jól elkészített talajnak nemigen van szüksége a következő átültetésig trágyára. Ha mégis trágyázni akarunk, ezt csak nyáron tegyük, kevés marhatrágyával, vagy kaktusz tápoldattal.

Átültetés: A kaktuszokat elegendő 2-3 évente átültetni új edénybe. Az edény csak kissé legyen nagyobb, mint a régi.A gyors növekedésű és levélszerű (Epiphyllum,Schlumbergera) fajokat ennél gyakrabban ültessük át.Ha úgy ültetünk át, hogy a gyökereket szétbontjuk, a hosszú lelógó gyökereket vágjuk vissza. Ügyeljünk arra, hogy cserépbe helyezve, a gyökerek ne hajoljanak vissza, mert ilyenkor a kaktuszok megállnak a növésben. Átültetés után csak 3-4 nap múlva öntözzünk.

Teleltetés: Télen a legtöbb kaktuszt világos, nagyon hűvös és száraz helyen kell tartanunk, 8-12 fok között. A növények igénylik ezt a nyugalmi időszakot. Növekedésük ekkor szünetel és kialakítják a következő évi virágkezdeményeket. A túl korai és túl bőséges tavaszi öntözés következtében, viszont a már fejlődő virágkezdeményeket a növény visszafejlesztheti. A növények zsugorodása miatt nem kell megijedni. Amint a kaktusz újra fényhez, meleghez és vízhez jut, a teste újra feszes lesz.

Sikerekben gazdag termesztést kívánok!